Bandoeristenensemble Dzvinha

Zowel in 2014 als in 2016 hadden we het bandoeristenensemble Dzvinha uit Oekraïne op bezoek.

Het bandoeristenensemble Dzvinha is in 2000 officieel boven de doopvont gehouden. Maria SOLOMKO dirigeert het geheel. Het koor bestaat uit een dertigtal leden, die zowel in zang als in het bespelen van de bandoera hoge toppen scheren.
De bandoera is een typisch Oekraïens instrument uit de tijd van de Kozakken (15e eeuw). Dit instrument behoort tot de familie van de gitaar en de harp, waarvan het de klank heeft. Er zijn 54 tot 64 snaren. De geschiedenis van het instrument is gelinkt aan het historisch verleden van het Oekraïense volk.
Het ensemble heeft een heel gevarieerd programma : klassieke werken, religieuze en folkloristische. Het Oekraïense volkslied staat centraal.  Alle muzikale bewerkingen zijn van de hand van Nathaliya MYSCHLOVSKA.
Tot ver over de grenzen heeft het koor succes…..laureaat van verschillende prestigieuze festivals : Gdynia-Praag-Dniepropetrovsk-Bratislava-Belfort. Ze werden geselecteerd om het bezoek van Paus Joh.-Paulus II aan Lviv in 2001 op te luisteren en dit voor ongeveer 1 miljoen gelovigen. Onlangs verzorgden zij ook de viering bij de installatie van de nieuwe bisschop in Kiev.
Een vriendenkring uit de regio Moeskroen zorgt voor financiële ondersteuning van Dzvinha en van verschillende humanitaire projecten in Lviv (nabij Poolse grens) en omgeving. Hun huidig project zijn weeshuizen.

2016

De Multimediavrienden uit Gistel maakten ook een film van het optreden:

2014