Info

Historiek

Opgericht in 1968 onder de naam ‘Sint-Godelievekoor’, groeit het koor uit tot een volwaardige muzikale vereniging, onder leiding van koster-organist Gerard Maertens.

In 1985 wordt Marcel Moerman de nieuwe dirigent. Met veel elan bouwt hij een lijvige literatuurlijst uit. 

Doorheen de jaren luistert het koor tal van liturgische plechtigheden op en verzorgt het verschillende concerten in Gistel en daarbuiten, dikwijls in samenwerking met andere muziekverenigingen uit de buurt of zelfs uit het buitenland (Duitsland).

De viering rond het 25-jarig koorbestaan is een hoogtepunt met onder andere een rechtstreekse televisieuitzending van de eucharistieviering, voorgegaan door de bisschop, in Gistel.

In oktober 2007 zet Marcel Moerman een punt achter zijn muzikale carrière. Frieda Vanhooren is tijdelijk dirigent ad interim. Zij geeft uiteindelijk de dirigeerstok door aan Thomas Vanderper.

De 40ste verjaardag van het koor gaat niet onopgemerkt voorbij en vertaalt zich in 2008 in het stadsfeest ‘Gistel in zicht’.

In samenwerking met de Godelievevrienden wordt het dubbelconcert ‘Godeliva Cantat’ op poten gezet in oktober 2012. De titel van het project wordt van dan af als nieuwe koornaam genomen.

In 2016 verwelkomt Godeliva Cantat een nieuwe dirigent: Geert Steelant.

In 2023 neemt Frieda Vanhooren de functie van dirigent over van Geert Steelant.

Logo Godeliva Cantat Ontwerp: Christine Biebauw
v.l.n.r.: Lut De Smedt, Rik Slembrouck, Frieda Vanhooren, Ria Dejonghe

Bestuur

VoorzitterRik Slembrouck

Ondervoorzitter: Ria Dejonghe

Penningmeester: Lut De Smedt

Verantwoordelijke PR: Rik Slembrouck

Dirigent: Frieda Vanhooren

Dirigent Frieda Vanhooren

Frieda Vanhooren is geboren en getogen in Gistel. Al van jongs af aan is muziek haar grote passie.

Tijdens haar opleiding tot leraar aan de normaalschool St. Andreas te Brugge, leerde ze piano spelen aanvankelijk  bij de heer Roger Deruwe. Ze volgde hobo, viool en zang aan het muziekconservatorium te Brugge. Ze speelde dan ook verschillende jaren hobo bij de harmonie “ Eendracht en Kunstliefde” te Gistel.

Na de normaalschool trok ze naar het Koninklijk muziekconservatorium te Gent, waar ze notenleer, muziekgeschiedenis en harmonie volgde. In 1977 startte ze als leerkracht muzikale opvoeding in Kortemark, het Sint Godelieve college te Gistel en in het Immaculata instituut te Brugge .

Zowel in Gistel als in Brugge kon ze haar grote droom verwezenlijken: Jongeren warm maken om samen te zingen en te musiceren in een koor. Vele optredens en concerten volgden. De koorleden konden ook vele jaren genieten van een buitenlandse culturele reis tijdens krokus- of paasvakantie. Nog altijd is ze gekend als de bevlogen dirigente van het SIGO koor. Maar ook in Godeliva Cantat is Frieda een vaste waarde; al meer dan 50 jaar zingt ze bij de sopranen. 

Een mooi moment in haar carrière was dan ook het concert “Dava Divine” in 2010 , waarbij beide Gistelse koren samen een concert opvoerden.

Sinds 2023 is ze ook dirigent bij Godeliva Cantat.

Frieda hoopt nog vele jaren te genieten van haar grote passie.